2 Mayıs 2013 Perşembe


ANITKABİR ÖYKÜSÜ

Atatürk bir devri açıp yeni bir düzeni getirdikten sonra 10 Kasım 1938’de öldüğünde, geçici olarak Etnografya Müzesi’ne defnedildi. Uygun bir anıt yeri aranmasına hemen başlandı ve Ankara’nın kente egemen bir tepesi olan Rasattepe uygun görüldü. Anıtkabir’in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada
Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı’nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Anıtkabir bütün Türklerin sevgisinin, saygısının bütünleştiği bir simgesidir Başlangıç noktasındaki İstiklal ve Hürriyet Kulelerinden, iki yanında Hüseyin Özkan’ın 24 Hitit aslanının yer aldığı Aslanlı Yoldan, Mehmetçik, Müdafaa –i  Hukuk, Cumhuriyet, Zafer, İnkılap, Misal – Milli, B arış ve 23 Nisan kulelerinin çepeçevre sarmaladığı  Zafer Alanı‘na  kadar her nokta, Türk’ün verdiği bağımsızlık  ve özgürlük savaşını anlatır.  32 x 60 metre boyutlarında  ve 20 metre yüksekliğinde, duvarları ve döşemesi koyu renkli Bilecik mermeriyle kaplı, tavı altın mozaikle süslü Büyük Salon’un gizemli havası  ise insanı, acılarla, gözyaşlarıyla dolu savaş yıllarına götürür. Salon giriş kapısının  karşısında, penceresi Ankara Kalesi’ne bakan duvarın önündeki taş bir set üstünde tek parça mermerden oluşan simgesel bir lahit vardır. Atatürk’ün naşı, lahit’in tam altındaki toprak mezardadır.
Bu görkemli salondan çıkarıldığında, sol yanda İnkılap ve Misak-ı Milli kuleleri arasındaki galeri, 1960’da açılan Atatürk Müzesi’dir. Burada Atatürk’ün özel eşyaları, giysileri, madalyaları, fotoğrafları, kendisine sunulan armağanlar, Atatürk’le ilgili belgeler sergilenmektedir. Ayrıca 1967’de kurulan Atatürk kitaplığı da İnkılap Kulesi’ndedir. Atatürk’ün Çankaya’daki özel kitaplığı buraya nakledilmiştir.
Anıtkabir’in bir çok duvarında Atatürk’ün bazı gizemli havası ise insanı, acılarla, gözyaşlarıyla dolu savaş yıllarına götürür. Salon giriş kapısını karşısında, penceresi Ankara Kalesi’ ne bakan duvarın önündeki taş bir set üstünde tek parça mermerden oluşan simgesel bir lahit vardır. Atatürk’ün naaşı, lahitin tam altındaki toprak mezardır.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

İstanbul’un işgalinden üç gün sonra Atatürk ünlü 19 Mart 1920 tarihli bildiriyi yayımladı. Bildiride, “ olağanüstü yetkiler taşıyan bir Meclisin Ankara’da toplanacağı, Meclis’e katılacak üyelerin nasıl seçilecekleri, seçimlerin en geç on beş gün içinde yapılması gereği, kesin ve kararlı ifadelerle yer alıyordu. Ayrıca. Dağılan Meclis-i Mebusan7ın üyeleri de  Ankara’daki Meclis’e katılabileceklerdi.
Ankara’nın o günkü şartları içinde Meclis’in toplanabileceği elverişli bir bina yok gibiydi. Sonunda, İkinci Meşrutiyet döneminde , İttihat ve Terakki Cemiyeti kulübü olarak yapılmış tek katlı bir bina uygun görüldü.  Eksik kalmış  yapı tamamlandı. okullardan toplanan ve halkın katkısıyla sağlanan eşyalarla donatıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelleri Ankara’daki bu ilk tarihi binada atıldı. Birinci Meclis Binası, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın yönetim yeri olarak pek çok tartışma ve milli kararlara sahne oldu: Bu yapı bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak, ilk yılların anılarını sergiliyor.
I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bina bir takım değişiklikler geçirmiş, sonra da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır.
1923 yılında mimar Vedat Tek (1873 – 1942 ) tarafından Cumhuriyet Halk Fıkrası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina işlevi değiştirilerek meclis olarak kullanılmıştır.
II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca  sürdürmüştür. 1961 yılında meclis yeni yapılan modern binasına taşınmıştır.

ANKARA KALESİ

Asırlardır kentin bekçiliğini yapan Ankara Kalesi kentin sembolü olmuştur. Ankara Kalesi’nin tarihi, kesin
olarak bilinmemekle beraber ilk kez Romalılar tarafından yapıldığı fikri yaygındır.
Selçuklular tarafından onartılıp genişletilmiştir. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdır. Yirmiden fazla kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini yürek biçiminde çevirir. Dört katlı olan iç kale kısmen Ankara taşından kısmen de toplama (spoliyen ) taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı olup, birisi dış kapı, diğeri hisar kapı adını taşır. İç kaledeki kulelerin yüksekliği 14 ile 16 m. Arasında değişmektedir. Bu gün kale içinde Osmanlı Ankara’sının XVII. Yüzyılından itibaren ayakta kalmış bir çok Ankara evi bulunmaktadır.
Pek çok sayıda ilginç eski Türk evi restore edilmiş ve sanat galerileri ya da geleneksel Türk mutfağından örneklerin sergilendiği lokantalar olarak yeniden hayat bulmuştur.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ

Atatürk tarafından kurulan orman çiftliği, günümüzde restaurantları, parkları, piknik yerleri, hayvanat bahçesi, çeşitli ürünleri ve doğası ile Ankaralılar tarafından çok ziyaret edilen bir gezi ve misafire yeridir. Ulaşım, belediye, otobüsleri, dolmuş ve banliyö treni ile mümkündür.

ALTINPARK

Altınpark, İrfan Baştuğ Caddesi Aydınlıkevler’de 640 bin m2’lik alanda hizmet vermektedir. Park alanında
Uluslar arası Fuar Merkezi, Bilim Merkezi, Kültür Merkezi, Kapalı ve Açık Spor Alanları, Açık ve Yan Açık Gösteri Anfileri, Türk, İtalyan ve Çin Lokantaları, Türk Sokağı ve Tepe hanında oluşan bölüm, Gölet ve bahçeler, Üretim seraları, Olimpik Yüzme Havuzu, Mini Golf Sahası halkın ziyaretine sunulmuştur.


ATAKULE

Atakule, varlığı ile modern  Ankara görünümüne önemli bir katkıda bulunmaktadır. Yüksekliği 125 metre olun kulenin tepe rakamı 118.2 metredir. 115.6 metredeki görsel ve işitsel cihazların kullanımına uygun çok amaçlı kokteyl salonu ( nikah töreni, seminer, konferans vb. )  600 metrekarelik alana sahiptir. Saatte bir tur atan döner lokanta 111.8 metre yüksekliktedir. Her gün 09.30 – 23.30 saatleri arası açık olan seyir terası, 103.8 metre yüksekliktedir. 99.8 metrede ise cafe-bar bulunmaktadır. Atakulenin hemen altında Botanik Parkı yer almaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder